Niezen hond

Kosten van een baarmoederontsteking (Pyometra) bij de hond

Kosten van een baarmoederontsteking (Pyometra) bij de hond

[ez-toc]

Een baarmoederontsteking is voor je hond niet echt een pretje. Het doet namelijk aardig zeer en medische zorg is ontzettend belangrijk als jouw hond dusdanig ziek is. Alle niet gesteriliseerde teefjes van elk soort ras kunnen een baarmoederontsteking krijgen. Als de hond ouder wordt, wordt het risico op baarmoederontsteking nog veel groter. Van alle niet-gesteriliseerde teefjes krijgt ongeveer 25% of een meer baarmoederontsteking! Dit is natuurlijk ontzettend veel, een manier om het dan ook te behandelen is door de hond te laten steriliseren of de baarmoeder verwijderen.

In deze blog zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen en behandelingen van baarmoederontsteking bij honden, om eigenaren te helpen deze aandoening te herkennen en tijdig te handelen om de gezondheid van hun geliefde huisdieren te beschermen.

Wat is een baarmoederontsteking?

Baarmoederontsteking, ook bekend als pyometra, is een ernstige aandoening die zowel bij vrouwelijke honden als bij oudere teefjes kan voorkomen. Deze aandoening treedt op wanneer de baarmoeder van de hond ontstoken raakt en zich vult met pus. Pyometra kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Symptomen van een baarmoederontsteking

Je kunt een baarmoederontsteking herkennen aan verschillende symptomen, dit zijn een gele tot witte vloeistof uit de vulva, het feit dat je hond veel gaat drinken, sloomheid van d hond, dusdanig hoge koorts en zeer roodkleurige slijmvliezen.

Naast de genoemde symptomen kunnen honden met een baarmoederontsteking ook andere gedragsveranderingen vertonen, zoals verlies van eetlust, braken en diarree. Eigenaren kunnen ook merken dat hun hond vaker probeert te urineren en moeite heeft met plassen. Bovendien kan een vergrote en pijnlijke buik worden opgemerkt, en soms is er zelfs een duidelijke zwelling in het gebied van de buik en de baarmoeder.

Het is essentieel om te begrijpen dat niet alle symptomen altijd even duidelijk zijn en dat ze kunnen variëren van hond tot hond. Sommige honden vertonen mogelijk slechts enkele van deze tekenen, terwijl anderen een combinatie van symptomen kunnen vertonen. Daarom is het cruciaal om alert te zijn op veranderingen in het gedrag en de gezondheid van je hond en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen.

Onbehandelde baarmoederontsteking kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder de ruptuur van de baarmoederwand, wat een levensbedreigende noodsituatie is. Daarom is vroegtijdige diagnose en behandeling van deze aandoening van het grootste belang om het welzijn van je hond te waarborgen. In de volgende sectie zullen we bespreken hoe baarmoederontsteking bij honden wordt gediagnosticeerd en behandeld.

De baarmoederontsteking van jouw hond behandelen

Een baarmoederontsteking bij je hond, is niet zo moeilijk om te herkennen bij een dierenarts. Vaak weet je als baasje al snel dat je hond zich anders gedraagt dan eerst. Je hond drinkt en plast dus veel meer, eetlust is minder, levenslust verminderd en er kan een vloeistof uit de vulva komen. Vaak weet de dierenarts het al als de hond de symptomen van hierboven heeft. De dierenarts zal je hond onderzoeken.

Het kan zijn dat er een behandeling plaatsvindt en dat er een echo of röntgenfoto gemaakt wordt. Dit extra onderzoek is nodig zodat je wel zeker weet dat je hond een ontsteking heeft en niet dat er een andere oorzaak is. De behandeling van een baarmoederontsteking van je hond is namelijk het verwijderen van de gehele baarmoeder en eierstokken van het beest.

Baarmoeder verwijderen bij een baarmoederontsteking

Het is mogelijk om de baarmoeder van een hond te verwijderen als ze lijdt aan een baarmoederontsteking, een procedure die bekend staat als een ovariohysterectomie of eenvoudigweg “het wegnemen van de baarmoeder.” Dit is vaak de meest effectieve en definitieve behandeling voor baarmoederontsteking bij honden.

De operatie om de baarmoeder te verwijderen wordt uitgevoerd door een dierenarts en heeft als doel de infectie te elimineren en verdere complicaties te voorkomen. Tijdens de operatie worden zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd. Het verwijderen van de eierstokken, ook wel ovariëctomie genoemd, voorkomt de toekomstige ontwikkeling van baarmoederontsteking en sommige andere reproductieve aandoeningen.

Deze procedure is een veilige en effectieve manier om de gezondheid van de hond te herstellen en haar leven te redden als ze lijdt aan een ernstige baarmoederontsteking. Het is belangrijk op te merken dat de operatie het einde van de reproductieve capaciteit van de hond betekent, dus als je van plan was om met de hond te fokken, is dit niet langer mogelijk na de operatie. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose en om te bespreken welke behandelingsmogelijkheden het beste zijn voor jouw hond.

Kosten van een baarmoederontsteking bij hond

Als je hond een baarmoederontsteking heeft, moet je dus wel echt naar de dierenarts toe. De enige behandeling die voor deze ontsteking mogelijk is, is het weghalen van de baarmoeder en de eierstokken. Je hond wordt als het ware gesteriliseerd. De kosten van de sterilisatie van een hond zijn verschillend per hond, het hangt af van het gewicht van je hond. Een kleinere hond is dus goedkoper dan een zware hond, dat is natuurlijk logisch. Daarnaast zijn de prijzen per dierenarts weer verschillend.

Voor kleinere honden is de prijs van de behandeling rond de 150 en 300 euro. Heb je een grote hond dan zijn de kosten al weer snel 200 en 500 euro. Omdat je hond een levensbedreigende baarmoederontsteking heeft kan het zijn dat je meer moet betalen: de dierenarts heeft meestal meerdere behandelingen moeten doen en soms met spoed moeten opereren, hierdoor wordt de prijs soms net iets meer.

Start met vergelijken

Hond laten verzekeren

Zoals je wel ziet ben je aardig wat geld kwijt met de hele behandeling voor de baarmoeder ontsteking. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw hond te laten verzekeren, het voordeel hiervan is dat je bij bepaalde verzekeringen alle behandelingen van de baarmoeder ontsteking gewoon kunt declareren bij de verzekeraar.

Dit is natuurlijk ideaal als jij een hond hebt waarvan bekend is dat die een hoge kans heeft op een ontsteking. Het is een beetje afhankelijk van de soort hond of je een grote kans hebt op de ontsteking, dit kan je ook wel zien op internet. Niet iedere hondensoort heeft namelijk een even grote kans, maar wil je echt dat risico gaan lopen? Je betaalt natuurlijk wel een premie in de maand, maar als je vaak kosten maakt voor de hond dan ben je uiteindelijk altijd nog minder geld kwijt dan voorheen.

Wil je een goedkope hondenverzekering bekijken en afsluiten? Bekijk dan eens onze dierenverzekering vergelijker, zo kan je precies zien wat de prijs van de maandelijkse premie is van een bepaalde verzekering of van een verzekeraar. Ook staan de voordelen van de betreffende verzekering vermeldt, hierdoor kun je sneller een keuze maken. We willen je graag op weg helpen om een zo goedkoop mogelijke verzekering af te sluiten!

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs