Prijs vaccinatie

Wat zijn de kosten voor het vaccineren van een hond?

Wat zijn de kosten voor het vaccineren van een hond?

[ez-toc]

Een hond, één van de meest trouwe beestjes die je maar in huis kunt hebben. In Nederland zijn er ieder jaar weer vele mensen die een puppy in huis nemen. Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een hond neemt. Zo zitten er toch wel enkele kostenposten verbonden aan het hebben van een huisdier. Eén van deze kosten is het laten vaccineren van je hond, de vraag is alleen: “Wat zijn de kosten voor de vaccinatie van een hond nu eigenlijk?”. Lees verder om daar achter te komen!

Prijs vaccinatie

Kosten vaccinatie hond

Er zijn diverse dingen die bijdragen aan een bepaalde prijs voor de inenting, het is daarom lastig om een algemeen bedrag toe te wijzen aan een bepaalde vaccinatie. Laten we eens kijken welke dingen en factoren er allemaal een rol spelen bij het vaststellen van de prijzen zo zie je gelijk waar je op moet letten.

Start met vergelijken

De plek van de dierenarts

Het is misschien oneerlijk maar het is nu eenmaal zo, in de Randstad of in een grote stad zal je meer betalen voor het laten inentingen. Dit heeft te maken met het feit dat het uurloon van de dierenarts in de stad meestal stukken hoger ligt dan buiten de stad. Op internet zou je bij een kliniek bij jou in de buurt kunnen welke kosten er gehanteerd worden. Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen, zo zie je wat de prijzen zijn.

Een cocktail of een enkele spuit

Er zijn een hoop verschillende soorten inentingen die jouw huisdier kan krijgen. Elke vaccinatie is natuurlijk weer voor een andere mogelijke ziekte, al zijn er ook een bepaald soort vaccinatie cocktails beschikbaar. Deze cocktails kosten meer dan de gewone vaccinatie, dit is logisch want de dosering is nu eenmaal hoger. Dit is dan ook waar een cocktail om bekend staat, het is een opeenstapeling van meerdere middelen en doseringen. De dierenarts die brengt de kosten in rekening voor de hoeveelheid en het indienen. Wanneer je dus een cocktail neemt betaal je meer voor de hoeveelheid maar je betaalt minder voor het toedienen omdat je in een keer alles zal laten inspuiten. Op de lange termijn is dit wel weer goedkoper, als we namelijk kijken dan zien we dat de individuele vaccinaties duurder zijn dan een gezamenlijke spuit. Dit heeft dus te maken met de kosten voor de werkzaamheden.

De leeftijd van de hond

Dan rest ons nog een onderdeel. Voordat we echt een bedrag kunnen noemen moeten we ook nog even kijken naar de leeftijd, deze speelt namelijk ook een rol bij de kosten van het vaccineren van de hond. Zo is het voor puppy’s duurder om een vaccinatie te laten zetten, dit komt omdat deze inentingen vaak een groter bereik aan ziektes bestrijden. Ook is het zo dat een puppy mogelijk nog moet wennen aan een inenting, hierdoor gaat er meer tijd in zitten. Dit zorgt voor een langere behandeling, als gevolg zullen hierdoor de kosten stijgen. De inentingen voor oudere honden zijn lager omdat deze inentingen een veel groter aanbod hebben, hierdoor is de prijs lager dan bij de andere inentingen.

Kosten in beeld gebracht

Als we kijken naar concrete bedragen dan zien we dat een vaccinatie om en nabij de 50 euro gaat kosten. Voor de puppy’s ligt het al snel op een euro of 75, bij de ietwat oudere honden is dit bedrag aanzienlijk lager met 25 euro per spuit. Het is dus niet echt mogelijk om een bedrag te koppelen aan een vaccinatie. Wel kun je er globaal vanuit gaan dat hoe jonger een hond, hoe duurder de vaccinatie.
Hieronder zie je een tabel met de kosten die normaal gesproken gehanteerd worden voor het laten vaccineren van de hond. Let er wel op dat de kosten maar een schatting zijn, per kliniek zal het dus verschillend. Hier komen we later nog even op terug.

SOORT VACCINATIE (INENTING)

KOSTEN VACCINATIE

1e Puppy-enting op 6 weken € 45 – 60
2e Puppy-enting op 9 weken € 35 – 45
3e Puppy-enting op 12 weken € 45 – 60
Volwassen hond grote cocktail € 25 – € 50
Volwassen hond kleine cocktail € 40 – 73
Rabiës (hondsdolheid) als extra vaccinatie € 10 – € 49
Kennelhoest neusdruppel als extra vaccinatie € 17,50 – € 45

Vaccinaties die vergoed worden door de verzekering

Een verzekering voor je hond kan erg handig zijn als je erg vaak naar de dierarts moet. Vaak is het namelijk zo dat je bij de verzekeraar de inentingen ook vergoed krijgt. Dit verschilt natuurlijk wel per aanbieder, let hier dus even op. Sommige beesten moeten nu eenmaal vaker een spuit of een behandeling, als je veel beesten hebt of als je een ziek beest hebt dan kan een verzekering dus zeker wel voordelen bieden. Neem eens een kijkje op onze hondenverzekeringspagina als je er over na denkt om een verzekering af te sluiten. Op deze site hebben we alle verzekeringen voor jou op een rijtje gezet. Ben jij nu meer een kattenmens? Lees dan meer over de kosten over het vaccineren van de kat.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs