Droge neus

Droge neus bij honden

Droge neus bij honden

[ez-toc]

Honden zijn hele leuke, maar ook vrij complexe dieren. Zo kan het voorkomen dat je hond last heeft van bepaalde dingen die niet mogelijk zijn bij andere dieren. Eén van deze dingen is dat een hond last kan krijgen van een droge neus. Veel mensen schrikken een beetje als ze zien dat hun hond dit heeft, ze denken dat hij misschien wel ziek of uitgedroogd is. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval, al is het in sommige situaties wel even handig om naar de dierenarts te gaan. In dit artikel gaan we kijken wat nu eigenlijk de oorzaken zijn van een droge neus, en natuurlijk naar wat je moet doen als jouw hond een droge neus heeft. Lees dus snel verder om meer te weten te komen.

Droge neus

Betekent een droge neus dat mijn hond ziek is?

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden moeten we eerst eens gaan kijken hoe de neus van de hond nu eigenlijk in elkaar zit. De neusspiegel van de hond is omkleed met een extra laagje huid, dit is ook wel de opperhuid. Deze huid is veel dikker dan de andere plekken van e his, ook kun je hier geen haar vinden. Bij een hond waar niets mee aan de hand is, is deze glad en zacht. Ook moet hij licht vochtig zijn en mag hij niet zeer ruw aanvoelen.

Het kan echter voorkomen dat de verhoorning van de neusspiegel een beetje de weg kwijt is. Het effect heeft ook wel de naam hyperkeratose. Zo krijgt de hond een erg dikke rand op de hoorn van de neus. Deze rand is dikker en droge dan normaal, dit is dus wat je ziet als jouw hond een droge neus heeft. Zo kunnen hier door de droogte ook scheurtjes en kloofjes in komen. Wanneer er een scheurtje zorgt voor een bloeding dan is dit vrij lastig te stoppen, er zitten nu eenmaal veel bloedvaten op die plek.

Goed, nu weet je een beetje hoe de neus van de hond werkt. Maar betekent het dan gelijk dat de hond ziek is als hij een droge neus heeft? Nee dit hoeft niet per se zo te zijn, maar het kan wel. Als een hond last heeft van deze droge neus dan kan het zijn dat de onderliggende oorzaak een huidziekte is zoals pemphigus of leishmaniasis. Bij andere honden is het weer een soort aanleg of aandoening, het verschilt dus heel sterk per hond.

Start met vergelijken

Waarom heeft mijn hond een droge neus?

Een hond hoeft dus niet per ziek te zijn als hij last heeft van een droge neus, er zijn namelijk verschillende oorzaken voor te noemen. De eerste oorzaak is dus de huidziekte, al komt dit niet ontzettend vaak voor. Vaak is er een andere onderliggende oorzaak de veroorzaker van de droge neus. Zo kan het zijn dat de neus uitgedroogd is geraakt door de zon of door de verwarming. Een hond gaat nu eenmaal vaak in het zonnetje of bij de verwarming liggen, als hij dit doet dan kan het zijn dat hij uitgedroogd raakt.

Maar het kan ook komen door het feit dat de lucht bij jou in huis erg ijl is. Er zit dan niet voldoende vocht in de lucht, hierdoor kan uitdroging ook voorkomen. Dit kun je oplossen door een goede luchtbevochtiger aan te schaffen, zo behoud je de ideale balans voor in huis.

Mocht jouw hond een droog of onregelmatig neusoppervlak hebben dan kan je dus altijd even naar de dierenarts gaan. Deze kan namelijk veel beter bepalen wat nu eigenlijk de oorzaak is van de betreffende uitdroging, zo weet je precies wat je er aan kan doen. Mocht er geen oplossing zijn dan kan de arts een behandeling zijn om de neus weer glad en vochtig te maken. Ook kan hij een middeltje geven om de overtollige hoorn te verwijderen. Je moet natuurlijk wel een receptje hebben maar deze krijg je van de arts.

Verzekering afsluiten

Het kan dus zijn dat jouw hond een behandeling nodig heeft om de droge neus te verhelpen. Dit is niet heel erg, het gebeurt namelijk wel bij meer honden. Er zit echter wel een nadeeltje aan, dat is de prijs. Een behandeling is natuurlijk nooit geheel gratis, meestal ben je toch weer enkele honderden euro’s kwijt. Nu is het ook mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten. Met deze verzekering kan je namelijk de kosten weer declareren bij de verzekeraar. Wist je dat er veel verzekeraars zijn die de behandeling geheel dekken voor jouw hond? Je betaald wel de maandelijkse premie, maar deze kan in sommige gevallen al lager liggen dan een tientje in de maand. Door middel van een dierenverzekering kun je dus aanzienlijk wat kosten besparen als jouw een hond een behandeling voor een droge neus nodig heeft, daarnaast is het natuurlijk ontzettend handig.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs