Konijn heeft kale plekken

Konijn heeft kale plekken

Konijn heeft kale plekken

[ez-toc]

Een konijn dat veel haar verliest leidt bij beginnende nog niet ervaren konijnenbaasjes soms tot paniek. Het haar ligt soms zelfs verspreid in de kooi of wanneer je het konijn aait blijven grote plukken haar aan je handen kleven. Ook een kale plek hier of daar komt regelmatig voor. Toch hoef je je meestal geen zorgen te maken en gaat het om de normale haaruitval tijdens de rui, waarbij het konijn een nieuwe vacht krijgt. Haarverlies kan echter ook op een ziekte of aandoening wijzen. Zo kunnen allergieën, diverse soorten mijten of schimmelinfecties eveneens haaruitval veroorzaken. Daarom is het nuttig om het verschil tussen beide vormen van haaruitval te herkennen. Hoe kan je achterhalen of het om de gewone rui of een ernstiger oorzaak zoals vachtmijt gaat?

De diagnose vachtmijt

Vachtmijt is vaak te herkennen aan de kale plekken en losse haren die erg gemakkelijk loslaten. Niet ieder konijn met kale plekken heeft vachtmijt, het is dus belangrijk om met je konijn naar de dierenarts te gaan mocht hij/zij ineens kale plekken hebben. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn waardoor je konijn zijn/haar vacht minder goed onderhoud. Bijvoorbeeld tandproblemen of pijn.
Vaak hebben de konijnen last van jeuk en krabben ze zichzelf open. Door het krabben ontstaan er wonden en kunnen de kale plekken steeds groter worden. Door het krabben komen er schilfers los en het zal lijken alsof je konijn roos heeft. Daarnaast kan de vacht ook bleker worden op de plekken waar de mijt zich bevindt. In sommige gevallen is geen sprake van Cheyletiella als veroorzaker van de kale plekken, maar is er een andere mijt de oorzaak. Deze mijt zorgt voor een kale huid zonder schilfers. Deze mijt zorgt ervoor dat de haarzakjes aangetast worden, met als gevolg dat de haren uitvallen. Deze mijt zit vooral op de nek, rug en buik. De huid van je konijn is kaal en de haren vallen met bosjes uit. Er kan jeuk zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een infectie van mijt is zeer besmettelijk. Behandel daarom alle dieren in huis, ook als ze nog niet allemaal symptomen vertonen. Daarnaast is het heel belangrijk het verblijf zeer goed te reinigen (minimaal twee keer per week), de bodembe­dekking te vervangen en de bodem en wanden van het verblijf en het speel­goed en de voer- en drinkbakjes erin heel goed schoon te maken. Houten speelgoed kun je het beste weggooien en er nieuw speelgoed voor in de plaats kopen.

Reaal Dier & Zorg

Je zorgt ongetwijfeld goed voor uw huisdier. Gezonde voeding, voldoende beweging, alle inentingen worden op tijd gegeven en jouw dier is uiteraard geregistreerd.
Toch kun je niet voorkomen dat je zo nu en dan bij de dierenarts terecht komt. Daardoor kun je onverwacht geconfronteerd worden met hoge rekeningen. Om dit te voorkomen is er nu de dierenverzekering van Reaal Dier & Zorg (Voorheen Proteq Dier & Zorg). Maar waarom zou ik eigenlijk mijn huisdier verzekeren? Een logische vraag, maar… een ongeluk zit in een klein hoekje en een ziekte komt altijd onverwachts! Jouw dierenarts kan de hond of kat vaak weer volledig genezen, maar rekeningen van € 800,- zijn echt geen uitzondering meer. Je moet dat geld dan wel hebben. Als je voor jouw huisdier een verzekering afsluit, hoef je je over onverwachte medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte geen zorgen meer te maken. Een prettige zekerheid, voor jou en voor jouw huisdier! Wat zijn de voordelen van Reaal Dier & Zorg? De voordelen zijn legio en daarom loont het zeer zeker om een verzekering af te sluiten. Het is de meest uitgebreide basis van Nederland, inclusief Castratie / Sterilisatie. De basisdekking kan uitgebreid worden met vier aanvullende dekkingen. De verzekering geeft de hoogste maximale vergoeding van alle verzekeraars in Nederland. De heupen en ellebogen zijn meeverzekerd in de basisdekking. Vanaf € 500,- hoef je niet meer zelf voor te schieten. Er zijn geen wachttermijnen voor pups en kittens. Je krijgt veertien dagen bedenktijd. In de basisdekking geldt een vergoeding van preventieve zaken zoals bijvoorbeeld de enting tot € 65 per jaar

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs

Zieke konijn

Konijn is ziek

Veel konijneneigenaren twijfelen wel eens of hun pluizige vriendje ziek is of niet. Maar wanneer moet je nu echt ingrijpen?

Benieuwd naar de konijnenverzekering van Figo Pet?