botbreuk hond

Wat zijn de kosten voor een operatie aan liesbreuk bij je hond?

Wat zijn de kosten voor een operatie aan liesbreuk bij je hond?

[ez-toc]

Een hond is meestal wel gezellig in huis. Tenminste het is allemaal leuk en aardig totdat de hond een keer ziek wordt. Zo kan het natuurlijk gebeuren dat een hond last krijgt van een liesbreuk. Dit is voor het beestje dan ook niet zo fijn, vandaar dat er meestal besloten wordt om over te gaan op een operatie. Door middel van de operatie kan de hond weer gewoon normaal de dag door komen.

Een operatie voor een liesbreuk is alleen niet zo makkelijk als dat je dat zou denken. Er zijn namelijk nog aanzienlijk wat dokteren nodig om alles goed te laten verlopen. Ook moet de hond narcose krijgen, anders zou hij alles voelen van de operatie. Dit kan dan ook aardig in de papieren  gaan lopen. We gaan kijken naar de kosten voor een operatie aan een liesbreuk voor de hond.

operatie liesbreuk hond

Wat is een liesbreuk (hernia perinealis) nu precies?

Voordat we gaan kijken naar de prijs moeten we eerst eens kijken naar de betekenis van een liesbreuk. Een liesbreuk, ook wel een hernia perinealis genaamd is dat er een breuk is in het gebied rondom de anus zit van jouw beestje . Dit gebied bestaat voornamelijk uit groot aantal dijspieren. Bij oudere honden worden de spieren zwakker in dit gebied, de spieren zitten niet meer aan elkaar vast.

Tijdens het ontlasten kan het dan zijn dat buikvet tussen de spieren door naar buiten geduwd wordt. Dit is dan ook wel de  liesbreuk. Daarbij hebben de oudste honden last van prostaatvergroting waardoor de kans op het uitpersen van het buikvet nog veel groter is dan eerst. De kans bestaat dat de hond door het persen een blaas of darm in dit gebied duwt. Deze komt dan klem te zitten en dit is natuurlijk niet goed voor de hond.

De kosten van een liesbreuk operatie voor de hond

Een liesbreuk is gelukkig niet iets wat iedere dag voorkomt. Als je hond hieraan geopereerd moet worden dan is de operatie al wel snel €300,-. Dit is exclusief de kosten van voorgaande behandelingen. De kosten van deze gesprekken of behandelingen worden door een groot aantal verzekeringsmaatschappijen vergoed en zelfs de operatie valt hier onder, maar hier komen we straks nog op terug.

Waarom is een liesbreuk operatie nodig?

Een behandeling van een liesbreuk bij je hond is nodig omdat de blaas of de darm dus flink in de knel kan komen. Hierdoor kan de blaas of darm niet goed werken en bestaat de kans zelfs dat hij af zal sterven. Een operatieve behandeling wordt in twee fasen uitgevoerd.

Start met vergelijken
Eerst wordt je hond door middel van een castratie behandeld. De prostaat speelt  een ontzettend belangrijke rol bij als oorzaak van de liesbreuk. Door middel van castratie zorgt de dokter ervoor dat de prostaat vele malen kleiner is deze dus geen invloed meer zal spelen. Vervolgens zal de liesbreuk hersteld worden als voorheen. Dit kan op twee manieren.

Bij een transpositie is de bekkenbodem aangespannen. De spier wordt aan een kant losgemaakt en vervolgens weer aan het gat vastgemaakt. De tweede manier houdt in dat er een netje wordt geplaatst bij de openingen van de breuk. Het netje wordt alleen gespannen als er sprake is van recidiveren. Dit houdt in dat er dat de kans op een nieuwe breuk groot is.

Hond laten verzekeren

Zoals je hierboven wel hebt kunnen lezen is het niet heel goedkoop om een hond te laten opereren voor een liesbreuk. Het is dan ook zo dat veel mensen altijd een beetje schrikken als ze de rekening zien van de behandeling. Maar gelukkig is er een manier waarop jij veel minder geld kwijt bent aan het opereren van de hond.

Je kunt er namelijk voor kiezen om jouw hond te laten verzekeren, op die manier kun je de kosten die je maakt declareren op de verzekering. De verzekeraar betaald aanzienlijk veel soorten kosten uit, iedere verzekeraar heeft zo zijn eigen regels. Zo staat die van de OHRA bekend als een simpele maar handige verzekering. Laat jouw hond dus zeker verzekeren om minder geld kwijt te zijn!

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs