Cocktailprik

Waarom likken honden?

Waarom likken honden?

[ez-toc]

Een hond in huis is altijd wel gezellig. Het mooie van een hond is dat er voor iedereen wel een hond bestaat die precies past bij wat jij voor ogen hebt. Zo heb je honden die veel bewegen, honden die rustiger zijn en honden die het leuk vinden om veel te rennen en te spelen. Eén ding komt overeen tussen alle soorten honden, dat is dat vrijwel iedere hond likt als hij het leuk heeft of als hij nieuwe mensen leert kennen. Maar zijn er eigenlijk nog meer oorzaken waarom een hond likt? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

De oorzaken waarom honden likken

Honden likken normaal gesproken hun baasje als ze vertrouwd zijn, het laat zien dat ze zich op hun gemak voelen met degene met wie ze zijn. Er zijn alleen verschillende redenen te benoemen waarom de hond dit nu eigenlijk doet. Als een hond erg vaak en zeer langzaam likt dan doet hij dit omdat het zo eenmaal in zijn systeem zit, dit komt namelijk door het feit dat een hond normaal de puppy’s ook likt. Aangezien deze nu groter zijn, of er zelfs niet meer zijn gaat de hond op zoek naar een andere manier om te likken. Dit kan hij dus doen bij het baasje, hier voelt hij zich vertrouwd bij. De honden likken normaal de puppy’s om ze gerust te stellen. Ze kunnen ze op die manier schoonmaken en behoeden voor de buitenwereld. Eigenlijk is het dus gewoon een vorm van moederinstinct.

Maar het likken zorgt er ook voor dat de geur van de puppy’s minder zal worden. Dit gebeurde vroeger om roofdieren af te schrikken, een soort beschermingsmechanisme. Als een oudere hond een andere oudere hond likt dan is het een vorm van eerbied. De honden maken op die manier kennis met elkaar, wanneer ze elkaar likken dan weet je vrijwel zeker dat die honden goed met elkaar op kunnen schieten. Ze zorgen er als het ware voor dat ze elkaar geruststellen, om zo te zorgen voor een kalme situatie.

Volwassenen likken

De hond kan natuurlijk ook het baasje gaan likken. Dit zien we voornamelijk bij honden die een tijdje van huis weg zijn geweest, of de baasjes die zelf weg zijn geweest. De hond die begint dan vaak het gezicht en de handen te likken. Hij laat zien dat hij verzorgd wilt worden, hij heeft jullie als het ware gemist. Geef hem dus lekker wat te eten en verzorg hem goed. Zo zorg je er voor dat de oude band weer wordt hersteld. Maar een hond kan ook gaan likken als jij erge zweethanden of zweetvoeten hebt. Hier komen verschillende geurstoffen van, ook wel de feromonen. De hond die gaat aan je handen likken om jouw stemming te bepalen.

Start met vergelijken Is het erg als mijn hond niet likt? Nee dit is natuurlijk niet erg. Het is leuk als een hond het doet maar als hij het achterwege laat dan is er natuurlijk niets aan de hand. Sommige soorten of rassen honden hebben nu eenmaal een sterkere drang om te likken. Drukkere honden zullen vaker hun baasje likken dan honden die over het algemeen een beetje thuis zitten. Mocht je het nu echt willen weten dan kun je altijd even op internet kijken, van iedere soort hond kan je wel het karakter achterhalen. Zo weet je in een ogenblik of jouw hond veel of weinig hoort te likken. Maar dus om het samen te vatten, als een hond jouw likt dan is dit leuk maar je hoeft je geen zorgen te maken als hij het niet doet.

Hond laten verzekeren

Je wilt natuurlijk dat jouw hond gezond is, dat is nu eenmaal het belangrijkste aan een huisdier. Maar soms zal je echt niet onder de verplichting uitkomen om naar de dierenarts te gaan. Ieder jaar heeft een hond toch weer een aantal vaccinaties nodig. Ook moet er wel eens een behandeling gepleegd worden. Dit valt dan ook niet te voorkomen, dat is best vervelend want als je dit allemaal op gaat tellen dan ben je aardig wat geld kwijt ieder jaar. Gelukkig is er een manier om kosten te besparen. Dit is door een hondenverzekering af te sluiten, of natuurlijk een puppyverzekering als jij pups in huis hebt.

Door middel van deze verzekering krijg je de kosten die je maakt voor jouw hond vergoed, deze zijn te declareren bij de verschillende verzekeraars. Door middel van onze vergelijking kun je erg snel zien wat de redenen zijn om voor een bepaalde verzekering te kiezen en wat de prijs is van deze verzekering. Zo hoef je in ieder geval niet meer te veel te betalen voor jouw huisdier.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs