bloed ontlasting 2

Wat kost een sterilisatie van je hond?

Wat kost een sterilisatie van je hond?

[ez-toc]

Een hond is altijd wel gezellig in huis, maar het is wel zo dat een hond nu niet bepaald goedkoop is om in huis te hebben. Zo ben je ieder jaar weer veel geld kwijt aan het laten behandelen van de hond. Eén van de behandelingen die vaak voorkomt bij de hond is het laten steriliseren. In dit artikel gaan we kijken wat het is, wat de voordelen zijn en wat de prijs is van deze ingreep.

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie wordt bij honden gedaan om zeker te zijn dat de hond onvruchtbaar wordt en niet langer zwanger kan worden. Hoewel er bij een reu eigenlijk in elk geval over castratie wordt gesproken en bij een teef over sterilisatie, klopt niet dit niet helemaal. Wanneer er een castratie bij de hond wordt gepleegd, dan worden de geslachtsorganen met  een operatieve ingreep weggehaald uit het lichaam. Dit kan gedaan worden bij een reu maar ook bij een teef.

Sterilisatie houdt officieel in dat bij de reu de zaadleiders en bij de teef de eileiders afgebonden zijn waardoor voortplanting niet meer mogelijk is. Door middel van deze operatie wordt de hond wel onvruchtbaar gemaakt, maar heeft hij nog altijd de geslachtsorganen. Bij teven worden in meestal tijdens deze operatie de eierstokken, en soms ook de baarmoeder, weggehaald uit het lichaam. Eigenlijk is het dus meer een castratie en niet een sterilisatie bij het teefje.

De voordelen van steriliseren

Er zitten verschillende voordelen aan het laten steriliseren van jouw hond. Een van de redenen  hiervoor is dat je natuurlijk niet zo veel zin hebt in veel kleine puppy’s er bij. Maar er zijn nog meer redenen om een hond te laten steriliseren. Zo zijn de honden die gesteriliseerd zijn over het algemeen een gezelliger dier om in huis te hebben. Dit komt omdat de paringsdrang niet meer zal bestaan door het verwijderen van de mogelijkheid tot voortplanting.  In Nederland is het nog niet verplicht om dit te laten doen. Maar het is wel iets waar veel meer voordelen aan zitten dan je bij eerste aanzicht aan zou denken.

Ook blijkt dat deze honden niet zo vlot agressief zijn of angstig zijn in de buurt van nieuwe mensen. Je hond wordt eigenlijk een stukje gezelliger in huis. Er is mogelijk ook een link tussen een lagere kans op overgewicht bij een hond wanneer deze niet meer kan voortplanten, al is hier nog niet genoeg goed onderzoek naar verricht om dit echt vast te stellen. Het zijn dus voornamelijk voordelen die betrekking hebben op de hond zelf.

Mocht je je druk maken, het is over het algemeen een zeer kleine operatie waarbij de hond weinig zal merken van de behandeling, het is dus niet zo dat hij er veel pijn heeft als hij een operatie voor de sterilisatie ondergaat. Hij krijgt immers gewoon een portie narcose toegediend.

Start met vergelijken

Kosten van sterilisatie

Het is lastig om een prijs te noemen voor het laten steriliseren van de hond, het is namelijk zo dat de prijs wel weer anders is per kliniek. Zo kan het soms wel enkele honderden euro’s schelen als je naar een kliniek gaat buiten de stad, deze zijn altijd vele malen goedkoper. Over het algemeen ligt de prijs tussen de €300,- en €600,-, maar dit kan dus altijd nog oplopen. Ook komt hier nog de prijs van de narcose bij, als je een zware hond hebt dan ben je dus nog iets meer kwijt.

Mijn hond verzekeren

Je bent dus altijd een hoop geld kwijt als je er voor kiest om jouw hond te laten castreren. Het is dan ook één van de redenen waarom mensen een beetje terughoudend zijn met het nemen van een nieuw huisdier. Ze zijn bang dat ze op die manier veel te veel geld kwijt zullen zijn. Dat hoeft gelukkig vandaag de dag niet meer, je kunt namelijk een hondenverzekering nemen.

Op die manier kun je de kosten van de castratie laten verhalen op de verzekeraar. Dit is natuurlijk niet bij iedere verzekering zo, sommige verzekeringen vergoeden de castratie wel en anderen weer niet. Dat is logisch anders zou er een overkoepelende verzekering zijn.

Op onze site kan  je dus een kijkje nemen bij de goedkoopste dierenverzekeringen, veel verschillende aanbieders zijn allemaal gegeven. Zo krijg je bij de OHRA en bij Reaal het laten steriliseren wel vergoed, het is dus een beetje afhankelijk van de aanbieder van de verzekering.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs