Temperatuur hond

Wat mag een hond eten en wat niet?

Wat mag een hond eten en wat niet?

[ez-toc]

Een hond is eigenlijk een alleseter, maar dit betekent niet dat ook echt alles goed is voor een hond. Veel mensen geven kun hond de restjes van het avondeten, ze denken dat ze zo de hond een plezier doen. Dit klopt alleen niet altijd, er zijn namelijk bepaalde soorten voedsel zeer schadelijk voor de hond. Wist je dat dierenvoeding best duur is, ieder jaar ben je dus aardig wat kwijt voor jouw hond. Lees snel verder om er achter te komen wat een hond nu wel en niet mag eten.

Hondenbrokken

Goed, het eerste wat een hond natuurlijk wel mag eten is hondenbrokken. Deze zijn namelijk speciaal gemaakt om door jouw hond gegeten te worden. Het voordeel van een bak hondenbrokken is dat er eigenlijk alles in zit wat jouw hond nodig heeft. Bij het samenstellen van de brokken kijken ze natuurlijk altijd naar de benodigde voedingsstoffen voor de hond.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere soorten snacks voor de hond. Denk maar aan hondenkoekjes, deze kunnen natuurlijk ook. Je moet het zo zien dat alles wat je in de supermarkt kunt halen onder de dierenproducten eetbaar is voor jouw hond. Deze hebben alles wat een hond nodig heeft om de dag door te komen.

Blikvoer

Blikvoer is net even iets anders dan hondenbrokken. De meeste mensen geven brokken aan de hond maar blikvoer is echt een goed alternatief als je jouw hond een beetje wilt verwennen. Zo is het dat er net iets meer vlees zit in een blik. Ook is het zo dat de hond minder voer nodig heeft van het blik omdat het allemaal iets voller zit met voedingsstoffen.

Avondeten restjes

Veel mensen geven dus hun hond eten wat over is van het avondeten. Dit is echter geen goed idee, hier zit namelijk een hoop slechte voedingsstoffen in de hond niet kan verteren. Het is wel zo dat het verschillend is per gerecht. Als jij een gebakken worstje over hebt dan kun je deze wel geven, omdat je hem al gebakken hebt is het risico wat bij rauw vlees op kan treden al weg.

Dit geldt ook voor de groenten in een portie restjes. Groenten zijn goed voor een hond, en ze vinden het nog lekker ook. Het is wel zo dat je even moet kijken wat voor soort groente het is. Er zijn namelijk bepaalde groentesoorten die je beter niet aan jouw hond kunt geven. Gelukkig staat het internet vol met lijstjes met alle groenten die jouw hond zonder problemen naar binnen kan werken.

wat mag hond eten 2

Rauw vers vlees

Vlees is natuurlijk iets wat een hond altijd wel lekker vindt. De hond is nu eenmaal een beest wat vlees nodig heeft om te overleven. Ook is het zo dat er geen slechte stoffen zitten in een portie rauw vlees, er wordt namelijk niets aan toegevoegd. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw hond ziek wordt van rauw vlees, de hondenmaag kan namelijk heel eenvoudig het rauwe vlees verteren zonder problemen.

Er zijn diverse termen bekend voor soorten vlees die een hond wel mag eten. Zo kan een hond we KVV eten: kant en klaar vers vlees, ook kan hij  BARF eten: Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food en hij kan NRV eten: Natuurlijke rauwe voeding. Als je deze termen ziet staan dan is het dus veilig voor de hond.

Wat mag een hond niet eten?

Er zijn natuurlijk een hoop dingen die een hond niet mag eten. Zo mag een hond geen chocolade eten, dit is erg giftig voor de organen van de hond. Ook mag je de hond geen rozijnen geven, dit geldt dus ook voor een druif. Hier kan de hond in stikken, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Als jouw hond zich wel verstikt in een druif dan is het handig om een dierenarts in te schakelen.

Start met vergelijken

En het spreekt wel voor zich dat een hond natuurlijk niet de etensresten kan eten die super vet zijn. Geef een hond dus geen frietjes die je over hebt en laat hem niet zomaar jouw bord leeg likken. De hond kan hier aanzienlijk veel schade door ondervinden aan zijn organen, als dit gebeurt dan ben je verder van huis.

Hond laten verzekeren

Mocht jouw hond nu toch iets verkeerd hebben gegeten dan is de kans groot dat je naar de dierenarts moet om te kijken wat de schade is en om deze schade te beperken. Dit is natuurlijk niet gratis, een bezoekje aan de dierenarts kan aardig in de papieren lopen. Het is alleen wel zo dat je er soms nu eenmaal niet onderuit komt, gelukkig is er een manier om kosten te besparen.

Je kunt er namelijk voor kiezen om jouw hond te laten verzekeren. Op die manier kun je de hond gewoon naar de dierenarts brengen voor een controle, de behandelingen worden eigenlijk altijd wel vergoed. Bekijk onze hondenverzekering vergelijkingsmodule.

Top 3
dierenverzekeringen

Previous slide
Next slide

Gerelateerde dieren blogs